Tips voor jouw kleding langer mooi te houden.

Zodra je iets mooi hebt gekocht, wil je dit zo lang mogelijk kunnen dragen en het mooi houden. Hoe zorg je hiervoor?

1. HAAL ZWEETGEUR UIT JE KLEDING. Azijn is een goed middel om de zweetgeuren uit kleding te halen. laat de kleding een hele nacht weken in een emmertje water, met een flinke scheut azijn. 

2. VOLLE MELK ALS BLEEKMIDDEL. Volle melk is een goed bleekmiddel voor vergrauwde of vergeelde kleding. Gewoon een paar uur laten weken. Een paar uur in melk en daarna spoelen met lauw water is de manier om gekleurde katoen op te frissen. 

3. MAAK EEN WASMACHINE VAN JE BADKAMER en Laat je gedragen kleding hier een douch of badbeurt hangen. De stoom maakt de kleding een beetje vochtig waardoor geurtjes verdwijnen en de kleding als het ware gestoomd wordt.

5. GEBREIDE KLEDING NIET HANGEND LATEN DROGEN maar liggend laten drogen, dan blijft het beter in model. Wol kun je beter niet te vaak wassen. Het liefst op de hand. Nooit boenen of wrijven en zoveel mogelijk droog rollen in een handoek. Vaak is wassen echt niet nodig en kun je volstaan met het buitenhangen van wollen kleding. Mistig weer is het gunstigst.

6. LESS IS MORE. Gebruik niet te veel wasmiddel, dit is slecht voor de wasmachine en ... je raadt het al, dus ook voor jouw kleding. Lees altijd op de verpakking hoeveel wasmiddel je nodig hebt. Logischerwijs heb je minder wasmiddel nodig als je een kleinere was draait.  

7. ZO HOUD JE JE WOLLEN SJAAL MOOI. Een sjaal van wol kan beter niet gewassen wroden. Om hem schoon te maken kun je hem beter net zo lange met tarwemeel inwrijven todat hij weer als nieuw is. 

8. DE ZON ALS NATUURLIJK BLEEKMIDDEL. De zon is een natuurlijk bleekmiddel dat beter werkt dan vlekverwijderaars. En dat gratis en voor niets! Dus heb je last van hardnekkige vlekken in je wasgoed? Laat het dan lekker zonnebaden en zie de vlekken als sneeuw voor de zon verdwijnen! 

9. KIES DE JUISTE TEMPARATUUR.  Wassen op een lagere temperauur is beter voor je kleding en voor het milieu. Gekleurde en witte was reinigt het beste tussen 30 en 60 graden Celsius. De zwarte was reinig je het beste op een lage temperatuur van 30 graden Celsius. Handdoeken en sokken kan je wassen van 40 tot 90 graden Celsius. 

10. INSIDE OUT. Was de kleding binneste buiten, sluit alle ritsen en haakjes en knoop de knoopjes dicht, zodat de oveerige kleding geen beschadigingen oplopen in de machine. Zijden blousjes en lingerie kun je het beste wassen in een speciaal netje, welke te verkrijgen zijn bij lingeriewinkels. 

11. WAS MET AZIJN OF ZOUT. Gekleurde stof behoudt zijn kleur als je het voorzichtig wast met wat azijn of zout. Geen zeep gebruiken en laten drogen in de schaduw. 

12 WAS MINDER. De Imeeste kleding hoef je echt niet na een keer dragen in de was te doen. Hang het een nachtje buiten, of bij een open raam dan ruik het de dag erop weer lekker fris. 

13. SET, READY? GO! Is de wasmachine klaar? Haal de kleding meteen uit de wasmachine. Laat je de kleding er langer in zitten dan gaat de kleding kreuken. 

14. LEES EN LUISTER ALTIJD NAAR DE WASVOORSCHRIFTEN. We weten allemaal dat een kledingstuk er niet mooier van wordt als je de voorschriften in de wind gooit. Mocht je het eruit willen knippen, lees de voorschriften dan goed door, of bewaar de labels in een doosje in de buurt van de wasmachine. 

15. NATTE SCHOENEN NIET TE SNEL LATEN DROGEN. Dus niet bij de verwarming. Laat ze opdrogen met spanners. Eventueel kan er krantenpapier gebruikt worden. Ze drogen dan sneller en heeft hetzelfde effect. 

 

Wist je dat:

• 1 op de 3 kledingstukken in de kast wordt nooit gedragen.

• In Nederland gooien we jaarlijks samen zo’n 235 miljoen kilo textiel weg.

• Gemiddeld kopen mensen 60 procent meer kledingstukken dan vijftien jaar geleden – en we doen er half zo lang mee.

• Voor de kledingconsumptie van één huishouden is jaarlijks net zoveel water nodig als om 1000 bad- kuipen te vullen.

• Slechts 0,1 procent van alle kleding die wordt ingezameld door liefdadigheids- en retourprogramma’s wordt gerecycled tot nieuwe textielvezels.

• De textielindustrie is verantwoordelijk voor 10 procent van de CO²-uitstoot.

Dutch Sustainable Fashion Week

Jaarlijks in oktober  staat Nederland in het teken van duurzame mode. Honderden winkels doen mee met Dutch Sustainable Fashion Week en designers laten zien wat er allemaal kan met gerecycled materiaal en informeert over duurzaam geproduceerde kleding. 

 

 

 

 

 

 

 

© 2010 - 2024 Patricia Bruynse | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel